Produkty bezglutenowe

Obecnie stale powiększająca się liczba osób cierpi na nietolerancję glutenu, czyli bardzo popularną chorobę zwaną celiakią. Celiakia objawia się problemami po spożyciu produktów, które zawierają w sobie gluten, czyli białko występujące w zbożach. Niestety choroba ta jest bardzo nieprzyjemna, bo poprawnie uniemożliwia standardowe życie osobom, które nie tolerują glutenu.

Zjedzenie nawet najmniejszej ilości glutenu może się skończyć wstrząsem, więc trzeba wybierać wyłącznie i jedynie takie produkty, które nie mają tego składnika. Dieta bezglutenowa jest nieprosto dietą, dlatego że gluten jest obecny w wielu produktach spożywczych, a tak faktycznie w większości gotowych dań. To sprawia jednakże, żeby eliminowanie go z diety i wybieranie posiłków bezglutenowych może stwarzać problem (polecam: dieta bezlaktozowa). Na nieszczęście produkty bezglutenowe są także droższe, więc trzeba się liczyć z tym, że taka dieta będzie również droższa dla naszego portfela i bardziej problematyczna. Należy z dużą uwagą prześledzić składy wszystkich towarów spożywczych, aby upewnić się, że występuje na nich tak zwany symbol przekreślonego kłosa, który informuje o tym, że produkt nie zawiera w składzie glutenu (sprawdź tutaj: życie bez glutenu). Wyłącznie takie produkty są bezpieczne dla osób cierpiących na celiakię. W bardzo wielu przypadkach potrawy powinno się zawsze przygotowywać od podstaw, czyli nie wolno przygotowywać potraw, ze składników, co do których nie mamy pewności, czy są wolne od glutenu. Na nieszczęście cały ten sposób żywienia jest niełatwy i zabiera dużo czasu, ale osoby chore na celiakię zwyczajnie nie mają innego wyjścia i muszą tak jeść.

Więcej informacji na stronie: dozwolone produkty w diecie bezglutenowej.